Blog geschreven voor de Friesland Zorgverzekeraar – Echt ongelooflijk

Blog geschreven voor de Friesland Zorgverzekeraar – Echt ongelooflijk

Wat hebben de beroepsmilitair, een brandweerman, een piloot, een organisator van grote evenementen en de blogger van ‘Ook Goed’ met elkaar gemeen? Volgens de lijst van ‘Meest stressvolle beroepen’, samengesteld door de American Psychological Association, zijn dit de beroepen die de mondiale top 10 aanvoeren. Ben je uitverkoren en behoor je tot een van bovenstaande elitegroepen dan is één ding zeker; jij bent ‘stressbestendig’. 

Stressbestendig

Het beschikken over een goede dosis ‘stressbestendigheid’ behoort daarmee binnen bepaalde beroepen tot de zogenaamde essentiële competenties. Vraag is: hoe meet men dit? Hoe weet bijvoorbeeld een KLM dat je in overspannen situaties het overzicht en de kalmte behoudt en niet in pure paniek de verkeerde beslissing neemt? Naast de quickscan (afgekloven nagelriemen, bloeddoorlopen ogen, een *trilpoot en andere fysieke uitingen) die je meteen de das omdoen, zijn er de uitgebreide testen die ieder spoortje van stress genadeloos bij je naar boven halen. 

Sinds afgelopen dinsdag (7 november) kunnen de HRM-ers van bovenstaande opdrachtgevers met ‘linguïstiek’ een nieuw en veel goedkoper wapen aan hun arsenaal toevoegen. Uit een onderzoek dat deze week in het toonaangevende, wetenschappelijke tijdschrift PNAS werd gepubliceerd, blijkt namelijk dat het taalgebruik van mensen verraadt in hoeverre zij gebukt gaan onder stress. Lang verhaal kort (tijd is geld, nietwaar); personen die vaak de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ gebruiken, kun je beter geen Boeing 747 meegeven. 

Bloedheet. Vlijmscherp. Flinterdun
Gaan we voorbij aan de management summary dan vertelt het onderzoek ons dat versterkende bijvoeglijke naamwoorden op stress wijzen. Ben jij iemand die geen genoegen neemt met: ‘heet’, ‘scherp’ en ‘dun’ maar ze halsstarrig (méér dan star) en vaak tot grote irritatie van je vrienden: ‘bloedheet’, ‘vlijmscherp’ en ‘flinterdun’ noemt dan is de kans groot dat je emotioneel beladen bent en daarmee een hoog stressniveau hebt. 

‘Een hoog stressniveau? Dat doet me écht ongelofelijk weinig.

‘Een hoog stressniveau? Dat doet me écht ongelofelijk weinig. Sterker nog, dat doet me helemaal niets. Ik wil toch geen beroepsmilitair, brandweerman, luchtvaartpiloot, eventorganisator of blogger van ‘Ook Goed’ worden’. Een terechte opmerking ware het niet dat je langdurige stress te allen tijde moet proberen te vermijden. 

Chronische stress en de gevolgen
Per definitie is stress niet ongezond. De stresshormonen ‘adrenaline’ en ‘cortisol’ zet ons tijdelijk in de vlucht- of vechtstand waardoor we al zo’n 150.000 jaar weten te overleven. Bevind je je in een voortdurende staat van paraatheid dan zorgt aanhoudende stress op de lange termijn voor klachten die het niet kunnen worden van taxichauffeur (de nummer 10 op de lijst) veruit overstijgen. 

Gevoelens van onrust, vergeetachtigheid en slaapproblemen zijn de eerste signalen dat het niet goed met je gaat. Negeer ze en je afweersysteem wordt aangetast. Verkoudheid wordt griep en griep wordt longontsteking. Behalve dat lichamelijke ongemakken zich verergeren tot lichamelijke klachten dienen zich nu ook psychische problemen als depressies aan.

Geschikt/ ongeschikt
Ben je benieuwd hoe het met jouw stressniveau is gesteld en wil je weten of een nascholingstraject van medewerker bij De Friesland tot JSF-straaljagerpiloot bij de Koninklijke Luchtmacht haalbaar is? Vraag je omgeving naar je taalgebruik. Heb je de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ meer dan 13 keer in je leven gebruikt dan zit een vervolgcarrière bij een andere organisatie er gewoon niet in. En daarbij komt, we kunnen en willen je als collega van De Friesland immers ook niet missen. 

Tjalko Bouma

*Het ongecontroleerd en volkomen zinloos op en neer bewegen van je knie terwijl je zit