Hoorzorg Friesland – Ervaring van Yvette Boterhoek

Hoorzorg Friesland – Ervaring van Yvette Boterhoek

Yvette (13) is slechthorend: ‘Ik heb geen Apple Airpods nodig om draadloos naar muziek te luisteren’

Yvette Boterhoek uit Sint. Annaparochie wist als kleuter al dat ze minder goed hoorde dan haar klasgenootjes. ‘Mijn vriendinnetjes herhaalden standaard wat juf net had gezegd en ik was altijd moe omdat ik extra goed moest opletten.’.

We noemen het slechthorend. Maar op een schaal van: licht-matig-slecht, is het gehoor van Yvette eerder matig dan slecht. Om die reden draagt Yvette pas sinds drie jaar gehoorapparaatjes. ‘Op de basisschool kon ik me redelijk redden’, zegt Yvette. ‘De juffen en meesters hielden er rekening mee en wat ik niet verstond, herhaalden mijn klasgenootjes voor mij.’. De overgang naar het voortgezet onderwijs en met name naar een erg drukke klas, zorgt dat een hulpmiddel niet langer uit kan blijven. Het audiologisch centrum ‘Pento’ in Leeuwarden adviseert Yvette daarop niet één, maar twee hooroplossingen.

Roger!
Naast de gehoorapparaatjes krijgt Yvette een ‘Roger-pen’ als ondersteuning. ‘Die is echt cool’, vertelt Yvette thuis aan de keukentafel. ‘Dit is ‘m’. Wat de vrolijke tiener laat zien, heeft inderdaad het voorkomen van een vulpen die de docent om de hals draagt. Via de pen wordt het gesprokene naar de gehoorapparaatjes van Yvette verzonden. ‘In het begin was het wennen. Indoen vond ik lastig en geluiden kwamen plotseling hard binnen. Nu kan ik niet meer zonder.’. ‘Behalve als ik roep dat je de tafel moet dekken’, vult de moeder van Yvette lachend aan.

Waarom Hoorzorg Friesland in Franeker?
Woonachtig op een boerderij aan de rand van de Waddenzee bij Zwarte Haan, ligt de keus voor Hoorzorg Friesland in Franeker niet meteen voor de hand. ‘Toch wel’, zegt moeders. ‘We wilden niet naar zo’n ‘ouderwetse’ hoorapparaten-winkel. En daarbij; we hadden goede verhalen over Hoorzorg Friesland gehoord. Daar hebben we geen moment spijt van gehad. Martin – de audicien – voelt kinderen haarfijn aan, hij neemt de tijd, legt uit en denkt mee. Echt, perfect!’.